Valse e-mails en berichten herkennen: klik niet op elke link!

Criminelen ‘vissen’ steeds vaker naar uw persoonlijke informatie. Ze vragen u op een link te klikken. Of om inlogcodes te delen. Dit gebeurt via valse e-mails, sms’jes en brieven. Of via een telefoontje. Dit heet 'phishing'.

Oplichters kunnen ook doen alsof zij een persoon of een bedrijf zijn dat u kent. Oplichters vragen dan vaak om geld of een betaling. Dit heet 'spoofing'. Hier leest u hoe u deze valse e-mails en berichten kunt herkennen.

Wij vragen nooit naar uw inloggegevens

Valse e-mails en berichten kunnen heel echt uitzien. Let daarom altijd op. Pensioenfonds Schoonmaak vraagt u nooit naar de inloggegevens van uw bank of DigiD. Niet in een e-mail, aan de telefoon, via sms, via WhatsApp, aan de voordeur of via een brief.

Klik nooit op links die gaan naar een website waar u meteen uw gegevens moet invoeren. Twijfelt u, of vertrouwt u het niet? Neem dan contact met ons op.

Hier kunt u op letten

  • Controleer het e-mailadres van de verzender. Het laatste deel van het e-mailadres van Pensioenfonds Schoonmaak eindigt altijd op @pensioenschoonmaak.nl of @mail.pensioenschoonmaak.nl.
  • Wint u plotseling een prijs? Krijgt u onverwacht een cadeau? Of zegt iemand dat u geld krijgt? Ga er dan vanuit dat het niet klopt. Pensioenfonds Schoonmaak houdt wel eens een winactie op Facebook. Wij zorgen ervoor dat het dan heel duidelijk is dat u iets kunt winnen, waar u zich zelf voor op moet geven.
  • Let altijd op als er datums genoemd worden. U moet reageren voor een vaste datum? Dit is vaak een teken dat er iets niet klopt.
  • Kijk naar het begin van het bericht. Staat uw naam op een vreemde manier in het bericht? Zoals 'Beste F' of zelfs met uw eigen e-mailadres? Ben dan extra voorzichtig.
  • Ziet u veel taalfouten? De kans is groot dat Pensioenfonds Schoonmaak het bericht niet heeft gestuurd.
  • Ontvangt u een e-mail met een uitnodiging voor een onderzoek? Kijk of de e-mail afkomstig is van een van de onderzoeksbureaus waar wij mee samenwerken.
  • Wij sturen u nooit via sms of WhatsApp een bericht.

Tip: wat te mooi lijkt om waar te zijn, is helaas ook vaak zo.

Kijk daarom altijd goed naar een bericht en onderzoek of het veilig is.