Veelgestelde vragen over niet verlagen

BPF Schoonmaak hoeft de pensioenen in 2022 niet te verlagen. Lees hier de vragen en antwoorden over niet verlagen. Staat uw vraag er niet bij? U kunt ons bellen op 020 583 51 00. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Wij helpen u graag.

De opgebouwde pensioenen hoeven we niet te verlagen dankzij vrijstellingsregeling
We hoeven niet te verlagen omdat we de vrijstellingsregeling gebruiken van Wouter Koolmees, oud-minister van Sociale Zaken & WerkgelegenheidBij deze regeling moet de dekkingsgraad op 31 december 2021 minimaal 90 procent zijn. De dekkingsgraad van BPF Schoonmaak was eind december 2021 net iets hoger dan 100 procent. 

Als we de regeling niet hadden gebruikt dan moesten we de pensioenen wel verlagen
Dan moest dekkingsgraad op 31 december 2021 minimaal 104 procent zijn. We zouden dan de opgebouwde pensioenen met 14 procent moeten verlagen. De reden voor de vrijstellingsregeling is de coronacrisis. 

We hebben goed nagedacht of we de regeling gebruiken. Want het nadeel is dat het tekort blijft bestaan. 

We hebben gekeken wat de regeling betekent voor alle deelnemers en pensioengerechtigden. We keken ook naar de (verlaagde) pensioenopbouw vanaf 2022 en de pensioenpremie. De premie die werkgevers en werknemers betalen voor de pensioenopbouw in 2021 sluit aan bij de dekkingsgraad van ongeveer 90 procent. Wij vinden dat de lasten nu eerlijk worden verdeeld. 

Een andere reden om de regeling te gebruiken is het nieuwe pensioenstelsel. Het nieuwe pensioenstelsel komt er uiterlijk op 1 januari 2026. Een verlaging met 14 procent lijkt daardoor in 2021 niet nodig.

Ja. Als de regeling van Koolmees er niet was, dan moesten we de pensioenen verlagen. De dekkingsgraad van BPF Schoonmaak was in 2021 meestal lager dan 104 procent. De kans op een verlaging was dus groot. 

BPF Schoonmaak gebruikt de regeling van Koolmees. En hoeft de pensioenen in 2022 daarom niet te verlagen.

Dat is op dit moment moeilijk te zeggen. Wij doen er alles aan om pensioenen niet te verlagen. Maar BPF Schoonmaak heeft ook te maken met de wet en met risico’s. BPF Schoonmaak kan bijvoorbeeld de financiële situatie van de economie niet veranderen. En BPF Schoonmaak kan ook de hoogte van de rente niet veranderen. 

Ook weten we nu nog niet of volgend jaar dezelfde regels gelden voor pensioenfondsen. Dat komt door het nieuwe pensioencontract.

Waarom is een nieuw pensioencontract belangrijk? En wanneer gaat u wat van het nieuwe pensioencontract merken?

Lees hier de antwoorden.