Veelgestelde vragen over verlagen

Misschien moet BPF Schoonmaak de pensioenen in 2021 verlagen. Lees hier de antwoorden op de veelgestelde vragen over verlagen.

Gaat BPF Schoonmaak de pensioenen verlagen?

Dat weten we nu nog niet. Minister Koolmees heeft besloten dat de dekkingsgraad minimaal 90 procent moet zijn. Is de dekkingsgraad op 31 december 2020 lager dan 90 procent? Dan moet BPF Schoonmaak de pensioenen verlagen. 

Op dit moment is de dekkingsgraad lager dan 90 procent. De dekkingsgraad verandert iedere maand. Daarom weten wij nu nog niet zeker of wij de pensioenen in 2021 moeten verlagen.

De dekkingsgraad zegt hoeveel geld BPF Schoonmaak heeft. Dat is het vermogen. En hoeveel BPF Schoonmaak nu én later aan pensioen moet uitbetalen. Dat zijn de pensioenverplichtingen.

Is de dekkingsgraad 100 procent? Dan is er precies genoeg geld om alle pensioenen uit te betalen. Maar de dekkingsgraad moet meer zijn dan die 100 procent. Want BPF Schoonmaak moet ook reserves hebben. Deze reserves zijn nodig om de risico’s te beheersen. Deze reserves noemen we het eigen vermogen. Elke maand wordt onze dekkingsgraad bekendgemaakt.

Dat is best lastig om goed uit te leggen. 

Het korte antwoord 
BPF Schoonmaak heeft misschien te weinig geld heeft om alle pensioenen nu en later te betalen. BPF Schoonmaak wil de pensioenen niet verlagen. BPF Schoonmaak heeft veel gedaan om te zorgen dat verlagen niet nodig is. Werkenden en werkgevers betalen al een paar jaar steeds meer pensioenpremie. Ook heeft BPF Schoonmaak de pensioenen al een paar jaar niet verhoogd. En verdient BPF Schoonmaak geld met beleggingen.

De inkomsten van BPF Schoonmaak zijn groter geworden en de uitgaven niet. Dan zou er toch meer geld moeten zijn?
Dat klopt, en toch moet BPF Schoonmaak misschien de pensioenen verlagen. Dat heeft te maken met de wet. De wet bepaalt hoe BPF Schoonmaak de inkomsten en uitgaven nu en later moet berekenen. Zodat BPF Schoonmaak later niet meer uitgaven heeft en minder inkomsten. Als BPF Schoonmaak nu volgens de wet rekent, heeft BPF Schoonmaak later wel meer uitgaven en minder inkomsten. Daarom moet BPF Schoonmaak misschien toch verlagen. 

Als BPF Schoonmaak moet verlagen, verlagen we het pensioen van iedereen die bij ons pensioen opbouwt. Of heeft opgebouwd. En van iedereen die pensioen van ons krijgt. Bouwt u pensioen op bij BPF Schoonmaak? Dan bouwt u vanaf 1 januari 2021 ook minder pensioen op. Het opbouwpercentage is sinds 1 januari 2021 verlaagd naar 1,104 procent. Dat was 1,576 procent.

Is de dekkingsgraad op 31 december 2020 lager dan 90 procent? Dan moet BPF Schoonmaak de pensioenen verlagen. In januari 2021 weten we of we moeten verlagen. En in februari 2021 wordt dan besloten met hoeveel procent er wordt verlaagd. Als we het weten dan plaatsen we een bericht op onze website. En krijgt u een brief.

Moet BPF Schoonmaak de pensioenen verlagen? Dan gebeurt dat pas op of na 1 juli 2021.

Nee. Uw AOW gaat zelfs een beetje omhoog. Wij weten niet hoeveel. U krijgt uw AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt de bedragen vinden op de website van de SVB. Ook andere vragen over uw AOW kunt u bij de SVB stellen.

Alle pensioenfondsen mogen dit jaar van Minister Koolmees een dekkingsgraad van minimaal 90 procent hebben. Dat was eigenlijk minimaal 100 procent. 

Wij weten nog niet of BPF Schoonmaak de pensioenen moet verlagen Is de dekkingsgraad van BPF Schoonmaak op 31 december 2020 lager dan 90 procent? Dan moet BPF Schoonmaak de pensioenen in 2021 verlagen.

Op dit moment weten we niet of BPF Schoonmaak de pensioenen moet verlagen. Is op 31 december 2020 de dekkingsgraad lager dan 90 procent? Dan moet BPF Schoonmaak de pensioenen verlagen. 

Hoeveel procent moet BPF Schoonmaak dan verlagen?
Het verschil tussen de dekkingsgraad en de ondergrens van 90 procent. 

Is bijvoorbeeld de dekkingsgraad van BPF Schoonmaak 85 procent?
Dan moeten we ongeveer 5 procent verlagen.

Op dit moment weten we niet of BPF Schoonmaak de pensioenen moet verlagen. Is op 31 december 2020 de dekkingsgraad lager dan 90 procent? Dan moet BPF Schoonmaak de pensioenen verlagen. Begin 2021 moet BPF Schoonmaak dan een besluit nemen over verlagen. Dat gebeurt na het advies van het Verantwoordingsorgaan. 

Moet BPF Schoonmaak de pensioenen verlagen? Dan gebeurt dat op of na 1 juli 2021. En krijgt u een brief van ons.

We weten pas in januari 2021 of we moeten verlagen. In februari komt er een besluit over de hoogte van de verlaging. Wat een verlaging financieel voor u betekent, hangt af van uw persoonlijke situatie. 

Rekenhulp
BPF Schoonmaak heeft een rekenhulp gemaakt. Zo krijgt u een idee wat een verlaging misschien voor uw pensioen betekent.  Belangrijk: De percentages in de rekenhulp zijn voorbeelden. We weten pas na 31 december 2020 of we moeten verlagen. En wat het percentage van verlagen is. De bedragen in de rekenhulp zijn rekenvoorbeelden. En kunnen veranderen. 

Let op: Uw AOW-uitkering wordt niet verlaagd.

U vindt de rekenhulp hier.

Een verlaging van de pensioenen raakt alle deelnemers. 

De gepensioneerden merken het direct in hun portemonnee. 

Bent u nog niet met pensioen? Ook dan heeft verlagen gevolgen voor uw pensioen. Het pensioen dat u op 31 december 2020 heeft opgebouwd wordt verlaagd. Dat heeft gevolgen voor uw latere pensioenuitkering. 

Blijft u werken bij een werkgever die is aangesloten bij BPF Schoonmaak? Dan blijft u bij BPF Schoonmaak pensioen opbouwen. 

Uw AOW-uitkering wordt niet verlaagd.

BPF Schoonmaak doet er alles aan om pensioenen niet te verlagen. Wij zorgen goed voor uw geld. Maar BPF Schoonmaak heeft ook te maken met de wet en met risico’s. BPF Schoonmaak kan bijvoorbeeld de financiële situatie van de economie niet veranderen. En BPF Schoonmaak kan ook de hoogte van de rente niet veranderen.