BPF Schoonmaak wil dat UWV pensioenpremie betaalt voor werknemers van failliet bedrijf

Wanneer een bedrijf niet meer kan blijven bestaan omdat er te weinig geld wordt verdient, gaat het failliet. Dit is vervelend voor iedereen die er werkt. Je raakt je baan kwijt. En vaak wordt de pensioenpremie dan ook niet meer betaald.

De werknemer van het bedrijf dat failliet gaat, moet dit zelf doorgeven aan UWV. Alleen dan betaalt UWV de nog niet betaalde premie aan het pensioenfonds. Dit moet volgens de wet zoals hij nu is.

Dit kan en moet beter

BPF Schoonmaak heeft samen met FNV, CNV Vakmensen, Schoonmakend Nederland en de RAS in november 2021 al een brief gestuurd aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar tot nu toe is de wet niet veranderd.

Wij willen dat UWV op ons verzoek de premie betaalt

Wij denken dat het ons lukt om UWV de pensioenpremie te laten betalen. Zo laten we zien dat wij het nog steeds belangrijk vinden dat de wet verandert. En kunnen pensioenfondsen in de toekomst zelf de pensioenpremie aan UWV terugvragen. De werknemer die zijn baan verliest heeft al genoeg aan zijn hoofd.

Op deze manier zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk premies onbetaald blijven. En dat is beter voor de pensioenen van alle schoonmakers.

Tarik Uçar, bestuurder BPF Schoonmaak:

“In de praktijk blijkt dat slechts 3 op de 10 werknemers van een failliete werkgever in de schoonmaakbranche zelf een verzoek indient. Voor 7 op de 10 mensen vindt dus geen pensioenovername plaats. Wij vinden dit maatschappelijk onacceptabel. Zeker in de schoonmaakbranche is iedere euro er een. In de schoonmaakbranche werken veel mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Zij mogen niet de dupe zijn van een omslachtig systeem. Omdat het te ingewikkeld is of omdat ze helemaal niet weten dat ze nog recht hebben op pensioenpremie.”

24-10-2022