Dekkingsgraad eind januari 2017: 96,3 procent

Eind december 2016 werd de dekkingsgraad geschat op 95,0 procent.

Dekkingsgraad gestegen

De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de beleggingen (het vermogen) en de verplichtingen. De dekkingsgraad is met 1,3%-punt gestegen ten opzichte van december 2016.

Waarom is de dekkingsgraad gestegen?

BPF Schoonmaak behaalde in januari een negatief beleggingsresultaat. De voorziening nam in januari ook af. De rekenrente waarmee het fonds de pensioenverplichtingen berekent was in januari gestegen. Door de wijziging van de rekenrente nam de voorziening af. Samen zorgden de daling van het vermogen en de grotere daling van de voorziening voor een stijging van de dekkingsgraad van 1,3%-punt.

Beleidsdekkingsgraad eind januari 2017: 91,2 procent

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. De beleidsdekkingsgraad van BPF Schoonmaak eind januari 2017 was 91,2 procent. Eind december 2016 was de beleidsdekkingsgraad 90,8 procent.

Omdat de beleidsdekkingsgraad onder de 100 procent is gedaald mag BPF Schoonmaak niet meer meewerken aan waardeoverdrachten.

Waarschijnlijk hoeven we de pensioenen in 2017 niet te verlagen

BPF Schoonmaak heeft net genoeg geld, maar dat is nog niet helemaal zeker. Als dat zo is, dan hoeven we de pensioenen in 2017 niet te verlagen. De kans bestaat nog wel dat we de pensioenen in de toekomst wel moeten verlagen. De prijzen zullen wel blijven stijgen. Uw pensioen wordt hierdoor steeds minder waard. Kijk voor meer informatie op Hoe zeker is uw pensioen?.

15-02-2017