VBDO: BPF Schoonmaak actief in aanpak dwangarbeid

Pensioenfondsen besteden volgens VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) te weinig aandacht aan de bestrijding van dwangarbeid. Ruim de helft van de grote fondsen zegt dat dit onderwerp een rol speelt bij hun beleggingsbeleid, maar ze rapporteren er niet over. BPF Schoonmaak is een gunstige uitzondering.

Mensen- en arbeidsrechten wegen zwaar mee

VBDO noemt BPF Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf een voorbeeld voor andere pensioenfondsen. Dit bedrijfstakfonds mensen- en arbeidsrechten sinds anderhalf jaar zwaar meewegen in het beleggingsbeleid. ‘Dit zijn onderwerpen die leven bij de deelnemers. De branche weet hoe belangrijk goede arbeidsomstandigheden zijn. Ze willen geen geld verdienen aan bedrijven die arbeidsrechten schenden,’ aldus Pim Lievense, senior adviseur verantwoord beleggen bij Achmea Investment Management. Deze vermogensbeheerder is uitvoerder van het duurzame beleggingsbeleid van pensioenfonds Schoonmaak, dat € 4,8 mrd onder beheer heeft.

25 miljoen mensen verrichten wereldwijd dwangarbeid

Volgens de International Labour Organisation verrichten 25 miljoen mensen wereldwijd dwangarbeid, vooral in sectoren als landbouw, bouw, horeca en mijnbouw. BPF Schoonmaak spreekt bedrijven aan waar problemen spelen rond dwangarbeid. Meestal gaat het om vormen van gedwongen arbeid bij toeleveranciers en de controle daarop. Hoewel pensioenfonds Schoonmaak een relatief kleine belegger is, staan bedrijven wel open voor opmerkingen over hun beleid, stelt Lievense. ‘Bedrijven reageren op onze vragen.’

In dialoog over nieuwe beleggingsbeleid

Ondernemingen die het pensioenfonds aanspreekt op hun beleid hebben een paar jaar de tijd te laten zien dat ze hun leven beteren. ‘Als ze echt niet bewegen, zullen we de aandelen uiteindelijk verkopen’, zegt Lievense. Dat is nog niet gebeurd. Het nieuwe beleggingsbeleid is pas anderhalf jaar geleden ingevoerd. BPF Schoonmaak en Achmea voeren met zeven bedrijven een dialoog over schendingen van arbeidsrechten. Bekende namen in deze lijst zijn Hyundai en Samsung. Waarover de dialoog precies gaat, maakt het fonds niet bekend.

22-10-2018