Hoe zeker is uw pensioen?

U bouwt ouderdomspensioen op bij Pensioenfonds Schoonmaak. Dat pensioen krijgt u vanaf uw pensioenleeftijd. Elke maand zolang u leeft. De pensioenleeftijd bij Pensioenfonds Schoonmaak is 67 jaar.

Hoeveel pensioen u straks van ons krijgt hangt af van:

Pensioenfonds Schoonmaak zorgt goed voor uw geld. Maar er zijn altijd risico's. Deze risico's kunnen invloed hebben op onze financiële situatie. En hierdoor ook op de pensioenen.

Wij hebben te maken met de volgende risico’s:

  • Mensen worden steeds ouder
    Dat is goed nieuws. Leven mensen langer? Dan krijgen ze langer pensioen. Hierdoor heeft Pensioenfonds Schoonmaak meer geld nodig.
  • Lage rente maakt pensioen duurder
    Pensioenfonds Schoonmaak rekent vooraf uit hoeveel geld er nodig is om alle pensioenen uit te kunnen betalen. Is de rente laag? Dan hebben wij meer geld nodig om alle pensioenen later te kunnen uitbetalen.
  • Resultaten van beleggingen kunnen tegenvallen
    Pensioenfonds Schoonmaak zorgt ervoor dat de beleggingen verdeeld worden over meerdere beleggingssoorten. Winst op een belegging kan verlies op een andere belegging goed maken. Een pensioenfonds kan beleggingsrisico’s ook ‘afdekken’. Dan is het risico kleiner, maar dat kost wel meer geld.

Elk jaar stijgen de prijzen. Wij proberen uw pensioen elk jaar mee te laten groeien met de prijzen. Dit heet ‘indexatie’. Dit kan alleen als wij genoeg geld hebben.

Per jaar beoordelen wij of de pensioenen worden verhoogd. Wij kunnen besluiten om de pensioenen volledig, deels of niet te verhogen. We betalen de verhogingen van de pensioenen uit beleggingsrendement.

Een voorbeeld

Anita krijgt sinds vorig jaar € 100 pensioen per maand van ons. Anita gebruikt de € 100 elke maand om boodschappen van te kopen.

Omdat wij de pensioenen niet konden laten meegroeien met de prijzen, is het pensioen van Anita minder waard geworden.

Dezelfde boodschappen kosten nu geen € 100, maar bijvoorbeeld € 102. Daarom kan Anita nu minder boodschappen kopen. Of ze koopt dezelfde boodschappen, maar van een goedkoper merk.

In 2022 stegen de prijzen met 10 procent vergeleken met 2021. Het pensioen is vanaf 1 januari 2023 4 procent hoger dan het jaar ervoor. Het pensioen stijgt dus niet helemaal mee met de stijging van de prijzen.

JaarStijging van de prijzenVerhoging van uw pensioen
202210,00%4,00%
20212,70%0,00%
20201,30%0,00%
20192,60%0,00%
20181,70%0,00%
20171,40%0,00%

Kijk dan op MijnPensioenschoonmaak. Daar ziet u hoeveel pensioen u bij ons hebt opgebouwd.

Tip!

Bedenk nu hoeveel geld u straks nodig hebt als u met pensioen gaat. Denk ook na hoe u zelf kunt opbouwen voor uw pensioen. U kunt misschien een verzekering afsluiten. Of beleggen. Of u probeert uw hypotheek af te lossen. Meer tips leest u op www.nibud.nl.