Meer pensioen voor u of uw partner?

Heeft u een partner? Dan krijgt uw partner misschien geld als u overlijdt. Dit noemen we partnerpensioen. Als u met pensioen gaat, maakt u een paar keuzes. Ook als u geen partner heeft is het belangrijk dat u een keuze maakt.

Als u overlijdt krijgt uw partner misschien partnerpensioen. Als u met pensioen gaat kunt u soms kiezen voor meer ouderdomspensioen voor uzelf. Of voor meer partnerpensioen voor uw partner wanneer u overlijdt. Dit noemen we ‘uitruil’.

Ook als u geen partner heeft is het belangrijk dat u een keuze maakt.

Gaat u met pensioen? En maakt u geen keuze? Dan krijgt u keuze 3.

Keuze gemaakt? Als uw pensioen is ingegaan, kunt u uw keuze niet meer veranderen.

Controleer of u en uw partner genoeg pensioen hebben om van te leven. Lees meer over bestaansminimum.

U krijgt dan ouderdomspensioen. Overlijdt u? Dan krijgt uw partner misschien een partnerpensioen.

Soms kunt u partnerpensioen uitruilen voor extra pensioen. Het ouderdomspensioen voor uzelf wordt dan hoger. Er is dan geen partnerpensioen als u overlijdt. U kunt hier alleen voor kiezen als u vóór 2003 partnerpensioen heeft opgebouwd bij ons. Of als u een ‘uitruilverklaring’ heeft getekend.

Partnerpensioen opgebouwd en WEL een partner
Wilt u partnerpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf? En heeft u een partner? Dan moet uw partner dit wel goed vinden. Daarom moet uw partner ook een handtekening zetten.

Partnerpensioen opgebouwd en GEEN partner
Wilt u partnerpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf? En heeft u geen partner? Dan hoeft u niks te doen. Dan hebben wij het partnerpensioen automatisch uitgeruild. U krijgt dan een hoger ouderdomspensioen voor uzelf.

U krijgt dan iets minder ouderdomspensioen voor uzelf. Overlijdt u? Dan krijgt uw partner een hoger partnerpensioen. Kijk goed naar het inkomen van uw partner. Dat is belangrijk om te weten voordat u een keuze maakt.

U moet uw keuze 2 maanden voordat u met pensioen gaat aan ons doorgeven. U krijgt dan een brief van ons. In de brief staat het nieuwe bedrag dat u krijgt.

Let op!

Denk goed na over uw keuze. U kunt uw keuze later niet meer veranderen.

Maakt u geen keuze? Dan krijgt u keuze 3.

Ook als u geen partner heeft is het belangrijk dat u een keuze maakt.