Hoe zeker is uw pensioen?

U bouwt ouderdomspensioen op bij BPF Schoonmaak. Dat pensioen ontvangt u vanaf uw pensioensleeftijd, elke maand zolang u leeft. De pensioensleeftijd bij BPF Schoonmaak is 67 jaar.

BPF Schoonmaak zorgt goed voor uw geld. Maar er zijn ook risico’s die de financiële situatie van het pensioenfonds kunnen beïnvloeden.

Hoeveel pensioen u straks van ons krijgt hangt af van:

BPF Schoonmaak heeft te maken met de volgende risico’s:

  • Mensen worden steeds ouder
  • Dat is goed nieuws. Leven mensen langer? Dan krijgen ze langer pensioen. Maar daardoor heeft BPF Schoonmaak meer geld nodig.

  • De lage rente maakt pensioen duurder
  • BPF Schoonmaak rekent vooraf uit hoeveel geld er nodig is om alle pensioenen uit te kunnen betalen. Is de rente laag? Dan hebben wij meer geld nodig om alle pensioenen later te kunnen uitbetalen.

  • De resultaten van beleggingen kunnen tegenvallen
  • BPF Schoonmaak zorgt ervoor dat de beleggingen verdeeld worden over meerdere beleggingssoorten. Winst op een belegging kan verlies op een andere belegging goedmaken. Een pensioenfonds kan beleggingsrisico’s ook ‘afdekken’. Dan is het risico kleiner maar dat kost wel meer geld.

Elk jaar stijgen de prijzen. Wij proberen uw pensioen elk jaar mee te laten groeien met de prijzen. Dit heet ‘indexatie’. Dit kan alleen als wij genoeg geld hebben.

Per jaar beoordelen wij of de pensioenen worden verhoogd. Wij kunnen besluiten om de pensioenen volledig, gedeeltelijk of niet te verhogen. We betalen de verhogingen van de pensioenen uit beleggingsrendement.

Een voorbeeld

Anita krijgt sinds vorig jaar 100 euro pensioen per maand van ons. Anita gebruikt de 100 euro elke maand om boodschappen van te kopen.

Omdat wij de pensioenen niet konden laten meegroeien met de prijzen, is het pensioen van Anita minder waard geworden.

Dezelfde boodschappen kosten nu geen 100 euro maar bijvoorbeeld 102 euro. Daarom kan Anita nu minder boodschappen kopen. Of ze koopt dezelfde boodschappen maar van een goedkoper merk.
Wij konden uw pensioen de afgelopen jaren niet laten meegroeien met de stijgende prijzen. De prijzen zijn dus meer gestegen dan uw pensioen. Daardoor kunt u steeds minder kopen met uw pensioen.

Jaar Indexatie Stijging van de prijzen
2021 0,00% 2,70%
2020 0,00% 1,30%
2019 0,00% 2,60%
2018 0,00% 1,70%
2017 0,00% 1,40%
2016 0,00% 0,30%
Kijk dan op MijnPensioenschoonmaak. Daar ziet u hoeveel pensioen u bij ons hebt opgebouwd.

Tip!

Bedenk nu hoeveel geld u straks nodig hebt als u met pensioen gaat. Denk ook na hoe u zelf kunt opbouwen voor uw pensioen. U kunt misschien een verzekering afsluiten. Of beleggen. Of u probeert uw hypotheek af te lossen. Meer tips leest u op www.nibud.nl.