Nieuwe regels voor kleine pensioenen

Heeft u bij verschillende werkgevers gewerkt? En heeft u bij verschillende fondsen pensioen opgebouwd? Dan heeft u misschien verschillende pensioenpotjes. Vaak zijn dat kleine bedragen. Dan zijn de nieuwe regels er ook voor u.

Hieronder leggen wij uit wat er is veranderd. En beantwoorden wij de meest gestelde vragen.

Bent u na 1 januari 2018 gestopt met pensioenopbouw bij BPF Schoonmaak?

Dan kan BPF Schoonmaak uw kleine pensioen niet meer voor uw AOW leeftijd uitbetalen. BPF Schoonmaak kan uw kleine pensioen wel samenvoegen met het pensioen dat u nu opbouwt. Dat noemen we overdragen. U heeft dan dus minder pensioenpotjes.

U kunt wel uw kleine pensioen uit laten betalen vanaf uw AOW-leeftijd. De afkoopgrens van 2021 is € 503,24.

Bent u voor 1 januari 2018 gestopt met pensioenopbouw bij BPF Schoonmaak?

Dan mag BPF Schoonmaak uw kleine pensioen nog afkopen voor uw AOW-leeftijd. BPF Schoonmaak koopt alleen pensioenen lager dan € 114 per jaar af.

Heeft u hele kleine pensioenen opgebouwd?

Een pensioen van minder dan € 2 euro bruto per jaar betalen wij niet uit. Deze regel is er vanaf 1 januari 2019.

Stopt u met pensioenopbouw bij BPF Schoonmaak? En heeft u een klein pensioen? Dan kopen wij uw pensioen niet meer af. Maar stoppen wij uw kleine schoonmaak pensioen in uw nieuwe pensioenpotje. Dit heet automatische waardeoverdracht. Hiervoor hoeft u niets te doen. Bekijk de video.

 

Pensioen uitbetalen kost geld. Soms zijn die kosten hoger dan het pensioen zelf. Is uw pensioen lager dan € 2 per jaar? Dan hoeven wij dat niet uit te betalen.

Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar ziet u bij welke fondsen u pensioen heeft opgebouwd. U ziet ook hoeveel pensioen u heeft opgebouwd. Heeft u een pensioen van minder dan 2 euro per jaar? En wilt u dit pensioen houden? Neem contact op met het pensioenfonds waar dit pensioen staat. Vraag het fonds om het pensioen aan u uit te betalen. Wilt u het pensioen laten overdragen? Dat kan ook. 

Let op! Soms staat een pensioenfonds wel bij het onderdeel Mijn Gegevens, maar niet bij Mijn pensioen nu. Waarschijnlijk heeft u bij dat fonds een pensioen opgebouwd van minder dan 2 euro per jaar. Dit pensioen kunt u laten uitbetalen of overdragen.

Ja. Als u nu elke maand geld van ons krijgt, blijft u dat krijgen.

Bouwt u geen pensioen meer bij ons op? En heeft u een pensioen van minder dan € 2 bruto per jaar?

Dan krijgt u een brief van ons. Hierin staat wat u moet doen om uw pensioen te houden. Stopt u op of na 1 januari 2020 met pensioen opbouwen? En is uw pensioen bij ons minder dan € 2 bruto per jaar. Dan vervalt uw pensioen. Dit zijn de regels van de overheid.  

Is uw pensioen meer dan € 2 bruto per jaar, maar minder dan de afkoopgrens (€ 503,24)?

Dan stoppen wij uw kleine schoonmaak pensioen in uw nieuwe pensioenpotje. Dit heet automatische waardeoverdracht. Hiervoor hoeft u niets te doen. U houdt uw pensioen. (Bekijk de video in: Wat is samenvoegen van pensioen?)

Is uw pensioen hoger is dan de afkoopgrens (€ 503,24)?

Dan gebeurt er niets. Uw pensioen blijft bij ons staan.

Bouwt u nu pensioen op bij ons? En heeft u pensioen opgebouwd bij een ander pensioenfonds? Dan blijft dat pensioen daar. Wilt u alleen pensioen van BPF Schoonmaak? U kunt dan vragen dat pensioen over te dragen. We noemen dat waardeoverdracht.