Pensioenen van schoonmakers hebben last van regels rondom faillissementen

Als een bedrijf failliet gaat, is de kans groot dat er een tijdje geen pensioenpremie is betaald. Volgens de huidige wet, moet de werknemer dit zelf bij het UWV melden. Alleen dan betaalt het UWV de achterstallige premie aan het pensioenfonds. Wij vinden dat dit beter moet.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 3 van de 10 schoonmakers zo'n melding maakt als zijn of haar werkgever failliet gaat. Omdat het te ingewikkeld is of omdat ze helemaal niet weten dat ze nog recht hebben op pensioenpremie. 

De schoonmaaksector wil daarom graag dat het pensioenfonds zelf bij het UWV mag melden dat er geen premie is betaald. Dan hoeft de werknemer dat niet meer te doen. Zo zorgen we ervoor dat er zo weinig mogelijk premies meer onbetaald blijven. En dat is beter voor de pensioenen van alle schoonmakers. 

BPF Schoonmaak heeft daarom samen met FNV, CNV Vakmensen, Schoonmakend Nederland en de RAS een brief gestuurd aan demissionair staatssecretaris Wiersma van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om hier iets aan te veranderen.