Pensioenfonds Schoonmaak verkoopt alle Russische staatsbeleggingen

8 maart 2022

Rusland heeft Oekraïne aangevallen. Wij van Pensioenfonds Schoonmaak  zijn daar erg van geschrokken. We leven mee met alle mensen. Met de mensen die moesten vluchten. Met de mensen die familie of vrienden hebben verloren. Met de mensen die nu gewond zijn. En we leven ook mee met de mensen in Rusland die problemen hebben door deze oorlog. Daarom verkopen we al onze Russische staatsbeleggingen. Dat doen we zo snel mogelijk.

We vinden verantwoord beleggen belangrijk

Pensioenfonds Schoonmaak belegt om straks het pensioen van haar deelnemers te kunnen betalen. We willen beleggen in bedrijven en landen die goed omgaan met mensen. En goed omgaan met de wereld. Dat noemen wij verantwoord beleggen. Voor een schoon pensioen letten wij extra goed op mensenrechten, arbeidsnormen en het klimaat.

In sommige landen en bedrijven beleggen we niet

We letten goed op waar we in beleggen. En we zeggen er iets van als dingen niet goed gaan. En soms willen we ergens niet langer in beleggen. Dat gebeurt ook als landen straf krijgen. Dat noemen we sancties. Rusland heeft sancties gekregen van andere landen.

We verkopen de Russische staatsbeleggingen zo snel mogelijk

We verkopen alle beleggingen in de Russische staat. We verkopen ook de beleggingen in bedrijven die van de Russische staat zijn. Toen de oorlog begon was de waarde van die beleggingen ongeveer 34 miljoen euro. Dat is ongeveer 0,5 procent van al ons geld. Het is dus een klein deel van al ons geld. We verkopen de beleggingen zodra het kan.

Onze deelnemers blijven een goed pensioen krijgen

We beleggen ons geld in heel veel landen en bedrijven over de hele wereld. Van al ons geld zit maar een klein deel in Rusland. Daarom verwachten we dat deze verkoop geen gevolgen heeft voor de pensioenen die wij uitkeren aan onze gepensioneerden.