Wij willen dat het UWV pensioenpremie betaalt voor werknemers van failliet bedrijf

13 februari 2023

Verdient een bedrijf te weinig geld? Dan kan het failliet gaan. En niet meer blijven bestaan. Dit is vervelend voor iedereen die er werkt. Werknemers raken hun baan kwijt. Vaak wordt de pensioenpremie ook niet meer betaald.

Werknemers moeten dit dan zelf laten weten aan het UWV. Alleen dan betaalt het UWV de pensioenpremie die nog niet is betaald aan het pensioenfonds.

Tarik Uçar, bestuurder BPF Schoonmaak“In de praktijk blijkt dat slechts 3 op de 10 werknemers van een failliete werkgever in de schoonmaakbranche zelf een verzoek indient. Voor 7 op de 10 mensen vindt dus geen pensioenovername plaats. Wij vinden dit maatschappelijk onacceptabel. Zeker in de schoonmaakbranche is iedere euro er een. In de schoonmaakbranche werken veel mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Zij mogen niet de dupe zijn van een omslachtig systeem. Omdat het te ingewikkeld is of omdat ze helemaal niet weten dat ze nog recht hebben op pensioenpremie.”

Eerder contact opgenomen

BPF Schoonmaak heeft samen met FNV, CNV Vakmensen, Schoonmakend Nederland en de RAS in november 2021 al een brief gestuurd aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar tot nu toe is de wet niet veranderd.

Wij hebben het UWV een brief gestuurd

Zo laten we zien dat wij het echt belangrijk vinden dat de wet verandert. De werknemer die zijn baan verliest heeft al genoeg aan zijn hoofd.

Op deze manier zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk premies onbetaald blijven. En dat is beter voor de pensioenen van alle schoonmakers.