Startleeftijd naar 18 jaar vanaf 1 januari 2024

Jongeren beginnen straks eerder met pensioen opbouwen
Man achter computer
11 juli 2023

Op 1 januari 2024 verandert de leeftijd waarop iemand 'deelnemer' wordt van een pensioenfonds. Dit is nu 21 jaar en dit wordt 18 jaar. Jongeren beginnen straks dus eerder met pensioen opbouwen. Deze pensioenregel hoort bij het vernieuwde pensioenstelsel.

Jongeren onder de 21 lopen op dit moment pensioen mis. Vooral jongeren met een praktisch beroep, die fulltime werken. Zoals jonge schoonmakers en glazenwassers. Straks wordt de startleeftijd 18 jaar. 

Voor een groter pensioenpotje

Het geld in de pensioenpotjes is niet altijd even hoog. Door de startleeftijd te verlagen wordt langer pensioen opgebouwd. Zo kunnen pensioenfondsen langer beleggen. 

De verlaging van de startleeftijd is dus beter voor de hele pensioenpot. En met ingang van andere onderdelen van het vernieuwde pensioenstelsel, ook op de persoonlijke pensioenpot van deze jongeren.

Lager netto-inkomen voor jongeren

Het netto-inkomen van jongeren tussen de 18 en 21 jaar gaat omlaag. Zij betalen namelijk ook premie voor het pensioen. En houden hierdoor netto minder over. Dit is het bedrag dat u op uw rekening krijgt.