Wat is een Pensioenpot?

Uitleg nieuwe regels voor pensioen
5 juni 2024

Nederland staat bekend om goed geregeld pensioen. Dat willen we graag zo houden. Daarom is er een nieuwe pensioenwet. Hierin staan nieuwe regels voor pensioen. Pensioenfonds Schoonmaak gaat vanaf 1 januari 2026 deze regels gebruiken.

In dit artikel leggen we 1 onderwerp uit van de nieuwe regels voor pensioen: de pensioenpot.

Veel blijft hetzelfde

De AOW van de overheid hoort niet bij de pensioenwet. Dit blijft hetzelfde. Maar er verandert wel wat voor uw pensioen bij Pensioenfonds Schoonmaak. U hoeft daar niets voor te doen. U leest hier meer over alle nieuwe regels.

Samen blijven we zorgen voor uw pensioen

We vinden een goed pensioen belangrijk. Voor iedereen. Jong én oud. Nu én in de toekomst. Daarom hebben verschillende organisaties met elkaar gepraat. Het gaat om Schoonmakend Nederland, FNV en CNV Vakmensen. Zij zijn er voor u en voor uw werkgever. Zij maakten afspraken over het vernieuwde pensioen. Wij voeren die afspraken uit.

Iedereen krijgt straks een eigen pensioenpot. Hierin zit geld voor uw pensioen. U kunt altijd zien hoeveel geld u heeft in de pensioenpot. Daarnaast ziet u altijd hoeveel u krijgt als u met pensioen gaat. U krijgt pensioen zolang u leeft.  

Bent u al met pensioen? Dan ziet u altijd hoeveel geld u van ons krijgt. U ziet geen pensioenpot.

 

Iedere maand legt u een stukje van uw salaris opzij. Dat gaat naar uw pensioenpot. Dat kunt u zien op uw loonstrook. Uw werkgever legt daar geld voor uw pensioen bij. Dit geld komt straks in uw pensioenpot. Het geld in uw pensioenpot is alleen voor uw pensioen. 
 

Pensioenfonds Schoonmaak belegt dit geld. Het resultaat van de beleggingen komt in uw pensioenpot. Wij beleggen samen voor de pensioenpotten van alle deelnemers. Daardoor kan uw pensioenpot groeien.

Pensioen beweegt straks mee met de economie. Gaat het goed met de economie? Dan kan er meer geld in uw pensioenpot. Gaat het slecht? Dan minder. Ook zetten we geld apart. Zo kunnen we uw pensioen stabiel houden. En is de kans kleiner dat uw pensioen omlaaggaat.

We gaan vanaf 1 januari 2026 de nieuwe regels voor pensioen gebruiken. In de nieuwe regels krijgt iedere deelnemer een eigen pensioenpot. Hieruit wordt later uw pensioen betaald. 

Het geld in uw pensioenpot is voor u. Maar u kunt het geld uit uw pensioenpot niet opnemen. Dat staat apart voor uw pensioen straks.

Meer weten over de nieuwe regels?

Lees hier wat hetzelfde blijft en wat verandert