d2a3c185e37ba351fc3c54f2ddc822e6

We kijken goed waarin we beleggen

We willen beleggen in bedrijven en landen die goed omgaan met mensen. En goed omgaan met de wereld. Daarom letten we goed op waarin we beleggen. En waarin we niet beleggen.
 

In sommige landen of bedrijven willen we ons pensioengeld niet beleggen. Dit heet uitsluiten.

We beleggen niet in:

 • bedrijven die al een lange tijd niet goed omgaan met mensenrechten, arbeidsnormen, milieu of anti-corruptie;
 • bedrijven die kernwapens, chemische wapens, biologische wapens, antipersoonsmijnen of clusterbommen maken;
 • bedrijven die betrokken zijn bij het delven van steenkool en hiermee meer dan 1 procent omzet behalen;
 • bedrijven die steenkool gebruiken voor het maken van elektriciteit en hiermee meer dan 10 procent omzet behalen;
 • bedrijven die zich bezig houden met teerzanden, arctic drilling, schaliegas en – olie, en daarmee meer dan 5% omzet behalen;
 • bedrijven die tabaksproducten maken , waaronder sigaretten, sigaren, pijp en/of losse tabak, pruimtabak en/of snuiftabak, en daarmee meer dan 50% van hun omzet behalen;
 • obligaties van landen waarvoor internationale strafmaatregelen (sancties) gelden;
 • obligaties van landen waar niet goed wordt omgegaan met de rechten van werknemers;  
 • bedrijven in deze landen die voor meer dan de helft in handen van de overheid zijn. 

Wilt u zien in welke landen en bedrijven we niet willen beleggen? Lees dan ons halfjaarrapport.

Duurzaam is belangrijk

We hebben de aarde nodig om te wonen, leven en werken. Daarom moeten we er goed mee omgaan. Zo blijft de aarde nog lang bestaan. Met alles wat we nodig hebben. Voor mensen, dieren en de natuur. Dat noemen we duurzaam.

Landen hebben duurzame doelen opgeschreven

Landen hebben samen gekeken wat belangrijk is voor een duurzame toekomst. Voor mensen en de aarde. Samen hebben ze doelen opgeschreven. Dat hebben ze gedaan in de Verenigde Naties. Er zijn 17 doelen waar landen en bedrijven aan kunnen bijdragen. Dat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

We willen bijdragen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Bedrijven en landen kunnen bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Wij helpen mee als we ons pensioengeld in die bedrijven beleggen. Pensioenfonds Schoonmaak kijkt daarom of we ons geld daar in kunnen beleggen. Zo dragen we bij aan een betere en duurzame toekomst.

Voor een schoon pensioen letten wij extra goed op mensenrechten, arbeidsnormen en het klimaat. Daarom kijken we bewust naar de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelen:

 • Goede Gezondheid en Welzijn (SDG 3)
 • Eerlijk werk en economische groei (SDG 8)
 • Klimaatactie (SDG 13)

Schone energie is nodig voor het klimaat

Pensioenfonds Schoonmaak vindt het klimaat belangrijk. Daarom werken we mee aan schone energie. Windmolens leveren bijvoorbeeld schone energie. Dan hoef je niets te verbranden. En komen er niet te veel gassen in de lucht. Zo voorkomen we dat het klimaat verandert.

Met leningen helpen bij schone energie

Overstappen op schone energie gaat niet zomaar. Daar is veel geld voor nodig. Windmolens bouwen kost bijvoorbeeld veel geld. We kunnen bedrijven en landen daarbij helpen. Dat doen we door hen geld te lenen. Dat geld kunnen ze gebruiken om zonnepanelen te kopen. Of om windmolens te bouwen. Het geld dat we uitlenen noemen we ‘groene obligaties’.

We gaan veel geld beleggen in groene obligaties

We vinden het klimaat belangrijk. Daarom stellen we veel geld beschikbaar voor schone energie. We beleggen dus veel geld in groene obligaties. In 2022 willen we 2% van al ons geld hierin beleggen. In 2025 verwachten we dat dat 3% tot 5% is.

Pensioenfonds Schoonmaak laat graag zien waarin wij het pensioengeld beleggen. Daarom plaatsen we ieder jaar een overzicht van onze beleggingen. Daarin geven we een zo volledig mogelijk beeld van de bedrijven, obligaties en fondsen waarin we beleggen. Bekijk het overzicht van beleggingen.