d2a3c185e37ba351fc3c54f2ddc822e6

We zeggen er wat van als het niet goed gaat

We willen beleggen in bedrijven en landen die goed omgaan met mensen. En goed omgaan met de wereld. Dat noemen wij verantwoord beleggen. Daarom letten goed op waarin we beleggen. En we zeggen er iets van als dingen niet goed gaan.

Dat doen we op verschillende manieren:

  1. We kijken of bedrijven zich houden aan de regels houden.
  2. We gaan met ze praten als iets niet goed gaat.
  3. En we laten onze stem horen op vergaderingen.
     

We beleggen in heel veel bedrijven. Bij al deze bedrijven kijken we of ze zich aan de regels houden. We kijken dan naar mensenrechten, arbeidsnormen, hoe ze omgaan met het klimaat en het milieu en naar anti-corruptie.

We kijken ook hoe groot de gevolgen zijn mensen en voor de wereld. En of het bedrijf nog iets kan doen om het weer goed te maken. Op al deze punten houden we bedrijven goed in de gaten.

We praten met bedrijven als ze iets fout doen

Bedrijven moeten goed omgaan met de regels. Als ze dat niet doen gaan we met het bedrijf praten. We willen dan dat ze het gaan veranderen. Doen ze dat niet? Dan kunnen we ervoor kiezen om te stoppen met beleggen in dat bedrijf.

We praten met bedrijven als iets nog beter kan

We praten ook met bedrijven als ze dingen nog beter kunnen doen. Bijvoorbeeld meer schone energie gebruiken. Want met schone energie helpen ze het klimaat. Dat zeggen we dan tegen ze.

Ook gezondheid vinden we belangrijk. Zieke mensen hebben soms medicijnen nodig. Die medicijnen kosten geld. Voor mensen in arme landen zijn die medicijnen vaak te duur. We zeggen dan dat de prijs voor hen omlaag moet. Dan kunnen mensen in arme landen ook medicijnen kopen.

Benieuwd waar we afgelopen tijd over hebben gesproken?

Lees het laatste halfjaarbericht.

Als we beleggen dan kopen we een stukje van een bedrijf. We zijn dan eigenaar van dat stukje. We noemen dat aandeelhouder. Bij veel bedrijven kunnen we ook stemmen op vergaderingen van aandeelhouders.

We stemmen onder andere over zaken die te maken hebben met mensenrechten, arbeidsomstandigheden en klimaatverandering. Zo laten we horen wat we daar van vinden. En hebben we invloed op wat een bedrijf doet.

Benieuwd hoe we hebben gestemd?

Bekijk dan het overzicht van alle vergaderingen.