Afkopen als u met pensioen gaat

U werkte kort als schoonmaker of glazenwasser? En u gaat met pensioen? Dan heeft u misschien weinig pensioen opgebouwd. U krijgt dan uw pensioen misschien in 1 keer. Dit noemen wij afkopen.

Is uw pensioen in 2024 lager dan € 592,51 bruto per jaar? Dan kan u uw pensioen in 1 keer krijgen. U krijgt een brief 6 maanden voordat u 67 jaar wordt.

Let op! U kunt ons niet zelf vragen om uw pensioen af te kopen. U krijgt van ons een formulier. Heeft u vragen? Bel dan met onze Helpdesk op 020 583 51 00.

 

Uw inkomen wordt door het afkopen van uw pensioen hoger. Krijgt u nu huurtoeslag en/of zorgtoeslag? Dan vervalt uw toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis). 

Er is 1 uitzondering voor het vervallen van huurtoeslag. Als u uw pensioen afkoopt, krijgt u in 1 keer al uw pensioen uitbetaald. U kunt de Belastingdienst vragen om het afkoopbedrag 'als bijzonder inkomen buiten beschouwing te laten voor de huurtoeslag'. Als de Belastingdienst dat goed vindt, dan telt het afkoopbedrag niet mee in het toetsingsinkomen voor de huurtoeslag. U moet dan wel een formulier invullen via de Belastingdienst.

Geen verhogingen (indexatie) meer bij afkopen

Als u uw pensioen afkoopt, dan krijgt u het bedrag van ons binnen 2 maanden. Daarna krijgt u geen pensioen meer van ons. U krijgt ook géén verhogingen (indexatie) meer van ons. Ook geen eventuele extra verhoging vanwege eerder gemiste verhogingen. Heeft u hier meer vragen over? Bel dan met de Belastingdienst.

Per 1 januari 2019 zijn er nieuwe regels voor kleine pensioenen. We mogen een klein pensioen niet meer uitbetalen als u nog niet met pensioen bent. Hieronder leest u wat er met uw kleine pensioen gebeurt.

U heeft een heel klein pensioen van maximaal € 2 bruto per jaar. Dan vervalt dit pensioen. Dat betekent dat we dit pensioen niet meer hoeven uit te betalen. Dit zijn de regels van de overheid.

U gaat binnen 3 maanden weer werken in de Schoonmaak. U bouwt dan weer pensioen op bij Pensioenfonds Schoonmaak. Uw opgebouwde pensioen vervalt dan niet.

Bent u op of na 1 januari 2018 gestopt met pensioen opbouwen bij Pensioenfonds Schoonmaak?

Dit pensioen wordt samengevoegd met het pensioen dat u nu bij een ander pensioenfonds of verzekeraar opbouwt. U hoeft hiervoor niks te doen. Dit heet automatische waardeoverdracht. Zo houdt u uw pensioen en is het over minder potjes verdeeld.

Bent u vóór 1 januari 2018 gestopt met pensioen opbouwen bij Pensioenfonds Schoonmaak?

In maart en april 2022 hebben wij kleine pensioenen overgedragen. Uw pensioen is overgedragen aan uw huidige pensioenfonds.

Misschien is de waardeoverdracht bij u niet gelukt. U kunt dan een nieuwe aanvraag doen. Neem hiervoor contact met ons op.

Lees meer over automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen.

U wilt weten hoeveel pensioen u bij Pensioenfonds Schoonmaak heeft opgebouwd. Kijk dan op MijnPensioenschoonmaak. Of in uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Bekijk hieronder de video over het samenvoegen van kleine pensioenen. Of lees het nieuwsbericht over de nieuwe regels voor kleine pensioenen.