Betaalspecificatie en jaaropgave

U krijgt in januari een betaalspecificatie. Er staat hoeveel pensioen u dit jaar krijgt. Wij sturen ook een jaaropgave. Daar staat hoeveel pensioen u in 2021 van ons kreeg. Gebruik deze jaaropgave voor uw belastingaangifte.

Heeft u de jaaropgave niet gekregen vóór 31 maart 2022?

Of heeft u de jaaropgave nodig na een overlijden van een partner? Stuur ons dan een e-mail of brief. U kunt ook bellen met onze Helpdesk 020 583 51 00.

U krijgt de betaalspecificatie:

    • elk jaar in januari
    • als u voor het eerst pensioen krijgt: bij de eerste uitbetaling van uw pensioen
    • als er iets verandert
    Uw betaalspecificatie staat voor u klaar in MijnPensioenschoonmaak.

Uw netto pensioen verandert in 2022

Uw netto pensioen is het bedrag dat u op uw rekening krijgt. Daar is de belasting al van af. Het bedrag dat u op uw rekening krijgt is misschien anders dan vorig jaar. Dat komt omdat de regels van de Belastingdienst zijn veranderd. Het bedrag voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) is ook veranderd. U ziet de bedragen terug op de betaalspecificatie die u in januari van ons krijgt.

Op uw jaaropgave staat hoeveel pensioen u vorig jaar heeft gekregen. Er staat ook hoeveel er is ingehouden aan loonheffing. En voor de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Loonheffing is de belasting die u betaalt over uw pensioen. In Nederland betaalt u zelf premie voor uw zorgverzekering. Ook betaalt u een bedrag voor de zorgverzekering via uw pensioen of loon. Dit bedrag is afhankelijk van hoeveel loon of pensioen u krijgt. Dat noemen we bijdrage Zvw.

De bedragen ‘loonheffing’ en ‘bijdrage Zvw’ heeft u nodig voor uw belastingaangifte. Belastingaangifte kunt u doen vanaf 1 maart 2022.

Loonheffingskorting is de korting die u krijgt op de loonheffing. Hierdoor houdt u meer pensioen of loon over. U mag loonheffingskorting maar één keer gebruiken. Heeft u loonheffingskorting op meerdere inkomens? Dan moet u misschien aan het einde van het jaar geld terugbetalen aan de belastingdienst.

Kies in MijnPensioenschoonmaak voor digitale post.

Kiest u voor digitale post? Dan staat uw betaalspecificatie en jaaropgave in MijnPensioenschoonmaak. Zo heeft u al uw informatie over uw pensioen bij elkaar.

Meld u aan voor digitale post.

Elke maand krijgt u van ons pensioen. U krijgt ook elke maand geld van de overheid. Dit is uw AOW-uitkering.

Bekijk hier wanneer u in 2022 uw pensioen ontvangt.