Veelgestelde vragen met antwoorden

Alles wat u wilt weten over de nieuwe regels voor pensioen

Op deze pagina leest u de 10 belangrijkste vragen met antwoorden over de nieuwe regels voor pensioen. 

De Wtp is de nieuwe wet voor het pensioen dat u opbouwt via uw werkgever. Op 1 juli 2023 is de nieuwe wet ingegaan. Alle pensioenfondsen in Nederland moeten voor 1 januari 2028 overgaan op de nieuwe regels. Pensioenfondsen krijgen dus een paar jaar de tijd om zich aan te passen.

Het is de bedoeling dat alle pensioenfondsen uiterlijk 1 januari 2028 overgaan op de nieuwe regels. Veel pensioenfondsen willen al eerder over op de nieuwe regels. Pensioenfonds Schoonmaak gaat over op de nieuwe regels per 1 januari 2026.

Iedereen krijgt te maken met de nieuwe regels voor pensioen. Mensen die nu pensioen opbouwen via hun werkgever. Mensen die vroeger pensioen hebben opgebouwd via hun werk. En mensen die al met pensioen zijn. 

Het Nederlandse pensioen bestaat uit de AOW (van de overheid). Het pensioen dat werknemers opbouwen via hun werkgever. En de persoonlijke pensioenproducten. Door het pensioen zo te regelen is er in Nederland veel minder armoede onder ouderen dan in andere landen.

Alleen past ons pensioen niet goed meer in onze tijd. Pensioenen mogen niet altijd verhoogd worden. Ook niet als pensioenfondsen veel geld hebben. Ons pensioen houdt niet voldoende rekening met werknemers die van baan veranderen. Daarnaast kennen we de ‘doorsneesystematiek’. Dit betekent dat jongere werknemers (te) weinig opbouwen voor elke euro die ze betalen voor hun pensioen. En ouderen eigenlijk (te) weinig.  Dit werkt als iedereen zijn hele leven bij hetzelfde pensioenfonds blijft opbouwen. Maar mensen blijven vaak niet meer hun hele leven bij 1 pensioenfonds. Daarom vinden veel mensen vinden dit geen goede en eerlijke manier. 

Zo zijn er verschillende redenen om het pensioen te vernieuwen. De Wtp zorgt ervoor dat ons pensioen beter past in onze tijd. En blijft ons pensioen ook in de toekomst goed voor iedereen.

Een belangrijke verandering is dat mensen een pensioenpot krijgen. Hierin zien mensen beter hoe hun eigen pensioen ervoor staat. Met het geld in de pensioenpot betalen wij straks elke maand een pensioen. Dit krijgt u zolang u leeft.  

U en uw werkgever leggen geld opzij voor uw pensioen. Een andere verandering is dat deze inleg door de jaren heen minder vaak zal veranderen. Net als nu betalen de werkgever en de werknemer samen de inleg. Het pensioenfonds belegt dit geld. De opbrengsten gaat naar de pensioenpotten van onze deelnemers. Hierdoor groeit de pensioenpot.

Het pensioen hangt daardoor, meer dan nu, af van de opbrengsten van onze beleggingen. Dit kan ook negatief zijn in een bepaald jaar. Met een buffer zorgt het pensioenfonds ervoor dat het pensioen dan niet meteen (veel) daalt. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. Zeker voor de mensen die al pensioen krijgen van ons fonds. Zo zorgen we ervoor dat het pensioen zo stabiel mogelijk blijft.

Vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenfondsen zijn druk aan de slag met de nieuwe regels. Pensioenfonds Schoonmaak heeft gekozen voor een ‘solidaire premieregeling’. Zo zorgen we samen ervoor dat iedereen een goed pensioen krijgt. Verder maakt het pensioenfonds afspraken over hoe de pensioenen het beste kunnen worden veranderd naar de nieuwe regels. Ze houden in de gaten dat dit voor alle deelnemers goed gebeurt. Voor de mensen die pensioen opbouwen en mensen die al pensioen krijgen.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekijken of pensioenfondsen alles goed doen. Ook moeten de automatiseringssystemen worden aangepast. Zo zorgen pensioenfondsen stap voor stap dat ze klaar zijn voor de nieuwe regels.

Pensioenfondsen hebben een paar jaar de tijd om over te gaan naar de nieuwe regels. Deelnemers, gepensioneerden en werkgevers krijgen met de nieuwe regels te maken als hun pensioenfonds overgaat. Pensioenfonds Schoonmaak gaat in 2026 over.  

Vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenfondsen bepalen samen wat voor hun deelnemers, gepensioneerden en werkgevers de beste afspraken zijn. Werkgevers en werknemers mogen ook meepraten in het bestuur van Pensioenfonds Schoonmaak. Of kijken zij mee in bijvoorbeeld het Verantwoordingsorgaan. Belangenverenigingen van oud-deelnemers en gepensioneerden kunnen gebruik maken van het wettelijk hoorrecht. 

De vakbonden en werkgeversorganisaties bepalen hoe het pensioen volgens de nieuwe regels eruit gaat zien. En ook of het pensioen dat u tot 1 januari 2026 al heeft (opgebouwd), wel of niet overgaat op de nieuwe regels (dit heet ‘invaren’). U kunt via uw vakbond of uw belangenvereniging laten weten wat u hiervan vindt. Volgens de wet is het niet mogelijk om persoonlijk bezwaar te maken tegen de verandering van uw pensioen. Als er wordt besloten om te gaan invaren, dan kijkt het Verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds hier ook naar. Het Verantwoordingsorgaan geeft daarna een advies.

 

Dat is de bedoeling. Gaat u met pensioen, dan kunt u maximaal 10% van uw pensioenpot als bedrag ineens opnemen. Dit ‘bedrag ineens’ gaat op zijn vroegst in op 1 januari 2025. De Tweede en Eerste Kamer moeten hierover nog wel eerst een besluit nemen.  

Volg het nieuws

In onze nieuwsbrief sturen we u meer informatie over het vernieuwde pensioenstelsel. Krijgt u deze nog niet? Meld u dan snel aan.