Uit elkaar

U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap. Maar u en uw partner gaan uit elkaar. Of u woonde samen en u gaat uit elkaar. Er zijn dan twee dingen belangrijk.

  • Uw ex-partner heeft misschien recht op de helft van uw pensioen;
  • Uw ex-partner krijgt misschien ook bijzonder partnerpensioen wanneer u overlijdt.

U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap en gaat uit elkaar

Als u gaat scheiden, moet u dit aan ons doorgeven. Dat kan met het formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen. Heeft u het formulier ingevuld en naar ons toegestuurd? Dan krijgen u en uw ex-partner een brief. Hierin staat hoe het pensioen verdeeld wordt.

U heeft een samenlevingscontract en gaat uit elkaar

U stuurt een brief naar ons. In deze brief staat op welke datum u niet meer samenwoont. Uw ex-partner en u moeten allebei een handtekening zetten op deze brief.
U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap, maar gaat uit elkaar. Uw ex-partner heeft dan misschien recht op de helft van uw opgebouwde pensioen. Het gaat om het pensioen dat u heeft opgebouwd toen u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Dit heet ‘verevening’. Dit staat in de wet.

U mag met uw ex-partner ook andere afspraken maken

U kunt met uw ex-partner ook een andere afspraken maken om het pensioen te verdelen. Dit moet u dan duidelijk laten vastleggen in uw huwelijkse voorwaarden of in uw echtscheidingsconvenant.
Uw ex-partner krijgt alleen pensioen van ons als u voor 1 januari 2003 partnerpensioen bij ons heeft opgebouwd. Heeft u een ex-partner met recht op bijzonder partnerpensioen? En uw ex-partner overlijdt? Dan vervalt dit partnerpensioen. Dit gaat niet over naar uw huidige partner.

Uw ex-partner en u willen geen bijzonder partnerpensioen?

U spreekt dit af met uw ex-partner. Uw ex-partner krijgt dan geen geld wanneer u overlijdt. Uw ex-partner moet dit dus ook willen. Neem contact met ons op als uw ex-partner en u afstand willen doen van het bijzonder partnerpensioen.

Wilt u meer weten?

Alle regels leest u in het pensioenreglement. U kunt ook bellen met onze Helpdesk: 020 583 51 00. Wij helpen u graag.