Nieuwe stappen voor een schoon pensioen

BPF Schoonmaak werkt aan een schoon pensioen. Ieder half jaar maken we een verslag. Hierin staat wat we daarvoor hebben gedaan. Zo zijn we gestart met leningen voor schone energie. En beleggen we niet langer in hele vuile bedrijven. Ook zijn we nog strenger geworden voor landen en bedrijven die niet goed omgaan met mensen. En we gaan praten met bedrijven over schoner werken.

Wij werken aan een schoon pensioen

We beleggen voor een goed pensioen voor alle schoonmakers.
BPF Schoonmaak wil beleggen in bedrijven en landen die goed omgaan met mensen. En goed omgaan met de wereld. Dat noemen wij verantwoord beleggen.

Voor een schoon pensioen letten wij extra goed op mensenrechten, arbeidsnormen en het klimaat. We letten goed op waarin we beleggen. En we zeggen er iets van als dingen niet goed gaan.

Leningen voor schone energie

BPF Schoonmaak wil dat mensen in een schone wereld kunnen wonen en werken.
Daarom werken we mee aan schone energie. Dat doen we door bedrijven en landen geld te lenen. Dat geld kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken voor zonnepanelen. Of om windmolens te bouwen.

Het geld dat we uitlenen noemen we ‘groene obligaties’. In de 1e helft van 2022 hebben we hierin 120 miljoen euro belegd. Dat is 2% van al ons geld. Zo helpen we mee aan een schone wereld.

Afscheid van vuile bedrijven

In sommige landen of bedrijven willen we niet beleggen. Dat heet uitsluiten.
Dat deden we al met veel bedrijven. En daarin worden we vanaf 1 juli 2022 nog strenger. Vooral als ze heel erg vervuilend zijn. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven in steenkool. En bedrijven in schaliegas en -olie. We beleggen ook niet meer in bedrijven die op de Noordpool zoeken naar olie en gas. De Noordpool is een natuurgebied.

In een aantal landen beleggen we niet. Bijvoorbeeld omdat die landen niet goed omgaan met mensen. Soms zijn die landen eigenaar van een bedrijf. In dat bedrijf willen we dan ook niet meer beleggen. Dat doen we als meer dan de helft van het bedrijf van dat land is.
In het verslag leest u welke bedrijven vanaf 1 juli 2022 zijn uitgesloten.

We gaan strenger stemmen over de directie en hun loon

Bedrijven moeten goed omgaan met mensen. En goed omgaan met de wereld.
Dat moeten ze duidelijk laten zien. In hun plannen willen we bijvoorbeeld lezen hoe ze rekening houden met het klimaat. Ook willen we weten wat ze doen om te voorkomen dat iets fout gaat.

We gaan onze stem laten horen als ze dat niet goed doen. We vinden dan dat de directeur minder betaald moet krijgen. Of dat de directeur daar de volgende keer niet meer mag werken.

Afscheid van bedrijven die niet goed luisteren

Bedrijven moeten zich aan de regels houden.
Voor een schoon pensioen letten wij extra goed op mensenrechten, arbeidsnormen en het klimaat. We zeggen er iets van als dingen niet goed gaan. We vragen hun dan om dingen te veranderen.

Sommige bedrijven deden het daarna nog steeds niet goed genoeg. Bij 20 van die bedrijven ging dat over mensenrechten. En 4 bedrijven gingen nog steeds niet goed om met arbeidsnormen. Daarom beleggen we per 1 juli ons pensioengeld niet langer in die bedrijven.

In gesprek over schoner werken

De komende tijd praten we met bedrijven over hoe zij werken en het klimaat.
Nu komt er bijvoorbeeld te veel CO2 in de lucht. Daardoor warmt de aarde op. En daardoor verandert het klimaat. Door schoner te werken komt er minder CO2 vrij. Dat is goed voor mensen en de natuur.

Bedrijven moeten ook bedenken wat klimaatverandering voor hen betekent. Wat doen ze bij een overstroming? En wat doen ze als de spullen die ze gebruiken daardoor duurder worden?
Ze zijn dan voorbereid op veranderingen. Het bedrijf kan dan goed blijven werken. En winst blijven maken. Dan komt er ook meer geld in ons pensioenpotje.

Lees het verslag om alles te weten

In ons verslag staat alles over hoe we hebben gewerkt aan een schoon pensioen.
Ook staan daar nog veel meer dingen die we hebben gedaan.

Bekijk het halfjaarverslag over de 1e helft van 2022 op onze website.