Generatiepact RAS Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf per 1 januari 2023

Werknemers die 3 jaar of minder voor hun AOW-leeftijd zitten, 10 jaar in de branche werken en die nu minimaal 32 uur per week bij 1 werkgever werken, kunnen tot 20 procent minder gaan werken. Dit tegen 95 procent van het loon. Over deze 95% wordt volledig pensioen opgebouwd. Deze regeling vanuit de RAS start 1 januari 2023. En eindigt op 31 december 2025.

 

Deelname aan het generatiepact en uw pensioenaangifte

Als een werknemer gebruikmaakt van het generatiepact, heeft dat gevolgen voor uw pensioenaangifte. U past het aantal uitbetaalde uren naar 95 procent van het gebruikelijke aantal uitbetaalde uren. Het loon geeft u aan als 95 procent van het gebruikelijke loon. 

Voorbeeld 

Een werknemer werkt voltijd op een vierwekelijkse aangifte. De werknemer werkt dus 160 uur. De werknemer verdient 15 euro per uur. De werknemer verdient dus 2.400 euro bruto per 4 weken. De werknemer besluit gebruik te maken van het generatiepact. De werknemer gaat 20 procent minder werken. En 5 procent minder verdienen. In de pensioenaangifte levert u dit aan: 

  • Uren: 152 
  • Loon: € 2.280,00

Bij een maandelijkse pensioenaangifte neemt u het aantal uitbetaalde uren in de maand en vermenigvuldigt u dat met het uurloon. U levert dus de uren en het loon aan zoals daadwerkelijk wordt betaald aan uw werknemer.