Afspraken nieuwe regels voor pensioen

asd

Op 1 januari 2026 gaat Pensioenfonds Schoonmaak over naar de nieuwe regels. Schoonmakend Nederland, FNV en CNV hebben hiervoor een plan gemaakt. Dit heet het transitieplan. Hierin staat bijvoorbeeld hoe de nieuwe regels voor pensioen eruit gaan zien vanaf 1 januari 2026. En wat het pensioenfonds moet gaan doen met de pensioenen die voor deze datum zijn opgebouwd of ingegaan.

 

We verwachten dat een gemiddeld pensioen hoger wordt door de nieuwe regels. Dit is een duidelijke boodschap uit het transitieplan.

Veel blijft hetzelfde

Schoonmakend Nederland, FNV en CNV kiezen in het vernieuwde pensioen voor de ‘solidaire premieregeling’. Over deze pensioenregels kunt u lezen in hoofdstuk 2 van het plan.

Veel blijft hetzelfde met het pensioen zoals deze nu is. Net als nu kopen we aandelen en andere beleggingen. We doen dit met het geld dat u samen met uw werkgever inlegt voor uw pensioen.

We blijven ook voor elkaar zorgen in slechte tijden. We vangen meevallers en tegenvallers met elkaar op. Dit verandert niet.

Maar veranderingen zijn er ook

Volgens de solidaire premieregeling wordt uw pensioen persoonlijker. Door de nieuwe regels ziet u beter hoe het met uw pensioen gaat. Uw pensioen zit straks in een pensioenpot. U kunt zo elk jaar zien hoe uw pensioen ervoor staat. Voor sommige leeftijdsgroepen pakt deze overstap naar de nieuwe regels minder goed uit. Daarom gaan we dit gelijktrekken, zodat ook zij erop vooruit kunnen gaan.

Het geld dat u en uw werkgever betalen gaat het pensioenfonds beleggen. Maar daar hoeft u zich niet druk over te maken. De experts van het pensioenfonds doen dit voor u. Het bestuur let erop dat ze dit goed doen. U heeft er dus geen omkijken naar.

Wat ook anders wordt door de nieuwe regels: stel, u werkt en overlijdt. Bij de nieuwe regels krijgt uw partner een tijdelijk pensioen tot zijn of haar AOW-leeftijd. Hoeveel pensioen dit is, hangt niet af hoelang u pensioen heeft opgebouwd.

Volg het nieuws

In onze nieuwsbrief sturen we u meer informatie over het vernieuwde pensioenstelsel. Krijgt u deze nog niet? Meld u dan snel aan.

Volgens de solidaire premieregeling verandert uw pensioen elk jaar

Hoe hoog uw pensioen is, hangt af van een paar dingen. Het eerste is het geld dat u samen met uw werkgever inlegt. En het tweede is hoe het gaat met de economie. Met de nieuwe regels beweegt uw pensioenpot mee met de economie. Tot het moment dat u uw pensioen krijgt. We nemen alle maatregelen die uw pensioen beschermen. We vangen tegenvallers op zodat uw pensioen niet omlaaggaat. Ook niet als het een jaar slecht gaat met de economie.

Het beleggingsbeleid zal veranderen

Pensioenfondsen gaan het geld van jonge en oudere deelnemers anders beleggen. Voor jonge deelnemers gaan we meer risico nemen. Meer risico levert over een lange periode gemiddeld meer pensioen op. Voor mensen die (bijna) met pensioen zijn is het anders. Dan gaan we minder risico nemen. Het doel is een goed pensioen voor alle deelnemers.

Meeverhuizen van bestaande pensioenen

Cao-partijen willen dat we de pensioenen die vóór 1 januari 2026 zijn opgebouwd of ingegaan, meeverhuizen naar de nieuwe regels. Het maakt daarbij dus niet uit of u werkt of heeft gewerkt bij een schoonmaakwerkgever of een vrijwillig aangesloten werkgever.

Houd de website in de gaten

Het bestuur van het pensioenfonds gaat nu onderzoeken of we het transitieplan kunnen uitvoeren. En of dit plan goed uitpakt voor elke leeftijdsgroep. Heeft het bestuur een besluit genomen? Dan leest u dit op deze website.

 

Wat is belangrijk tot 2026?

De overgang naar de nieuwe pensioenregels betekent voor iedereen een verandering. Voor jong en oud. Op 1 januari 2026 willen we overstappen naar de nieuwe regels. Belangrijk is hoeveel geld we hebben op die datum.

We kijken dan naar de dekkingsgraad van Pensioenfonds Schoonmaak. Dus hoe goed we het doen om onze deelnemers nu en in de toekomst pensioen te kunnen betalen. Volgens onze berekeningen gaan deelnemers uit alle leeftijdsgroepen er bij een dekkingsgraad van 110% op vooruit.

Bekijk hier hoe de dekkingsgraad er nu voorstaat