Nieuwe regels voor pensioen. Waarom eigenlijk?

Vrouw aan tafel | Pensioen Schoonmaak

De afgelopen jaren is er veel veranderd in Nederland. Het is belangrijk dat de pensioenen passen bij hoe het nu gaat. En mee kunnen veranderen in de toekomst. Daarom krijgen we nieuwe regels voor pensioen. Tussen nu en 2028 gaan alle pensioenfondsen op naar de nieuwe regels. 

Uw pensioen verandert mee

Kunnen de pensioenen omhoog? De overheid en pensioenfondsen willen dit eerder kunnen vertellen. De afgelopen jaren konden pensioenen niet altijd omhoog. Ook niet als pensioenfondsen genoeg geld aan reserves hadden. Niet iedereen begreep dit. Daarom komen er nieuwe regels voor pensioen. Pensioenfondsen hoeven straks minder geld als reserve te bewaren.

Hierdoor kunnen de pensioenen eerder omhoog. En krijgen de gepensioneerden sneller meer geld om van te leven. De pensioenen stijgen dan beter mee met de prijzen. Bijvoorbeeld van de boodschappen, energie of huur. Maar pensioenen kunnen ook omlaag. Een beetje geld moeten we daarom wel als reserve houden. Want dan kunnen we zoveel mogelijk voorkomen dat de pensioenen opeens veel lager worden. We verwachten dat een gemiddeld pensioen hoger wordt door de nieuwe regels.

Uw eigen pensioenpotje

De overheid wil pensioen duidelijker en persoonlijker maken. Zodat iedereen weet hoe hij of zij ervoor staat. Nu heeft het pensioenfonds 1 grote pot met geld. Maar straks worden het allemaal losse pensioenpotten. Dit is veel duidelijker. Iedereen ziet dan hoeveel er in zijn eigen pot zit.

Werkt u? Dan legt u geld opzij voor uw pensioen. Ook uw werkgever doet dit. Dit gaat straks allemaal in uw pensioenpot. Samen met de winst uit beleggingen. Soms valt de winst tegen. Dan daalt het bedrag in uw pensioenpot. En soms is de winst uit beleggingen hoger. Daardoor groeit de pensioenpot.

Uit uw pensioenpot krijgt u straks een pensioen. Dit krijgt u zolang u leeft. Het maakt niet uit hoe oud u wordt. Goed om te weten: deze pensioenpot staat bij ons fonds. We beleggen het samen met het geld uit alle andere pensioenpotten. Het is bedoeld voor uw pensioen. U kunt dit dus niet zelf uitgeven. En zou u overlijden, dan gaat uw pensioen niet naar familie. Zij erven het niet. Wel kunnen ze van ons fonds een andere uitkering krijgen, speciaal voor partners en kinderen.

 

Hoe(lang) we werken verandert

De overheid wil dat ons pensioen beter past bij hoe we nu werken. Nu krijgt iedereen voor elke pensioen-euro die hij opzij legt, evenveel recht op een pensioen straks. Dat is niet helemaal eerlijk. Het geld dat jonge mensen opzij leggen kan meer pensioen opleveren. Want dit geld kunnen we langer beleggen. En er dus meer winst mee maken. Voor ouderen geldt het omgekeerde.

Dit werkt goed zolang mensen bij hetzelfde bedrijf blijven. En dus bij 1 pensioenfonds. Vroeger bleven mensen vaak hun hele leven hetzelfde werk doen. Maar dat is allang niet meer zo. Nu veranderen mensen steeds vaker van baan. Of ze beginnen voor zichzelf en worden hun eigen baas. De nieuwe regels voor pensioen passen beter bij hoe we nu werken. Met de nieuwe regels wordt de winst eerlijker verdeeld tussen alle mensen. 

Volg het nieuws

In onze nieuwsbrief sturen we u meer informatie over het vernieuwde pensioenstelsel. Krijgt u deze nog niet? Meld u dan snel aan.