Trouwen of geregistreerd partnerschap

U gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Gefeliciteerd! Uw partner heeft misschien recht op partnerpensioen wanneer u overlijdt.

U hoeft niets te doen. De gemeente geeft uw huwelijk of partnerregistratie aan ons door. Uw partner is dan bij ons bekend. Om partnerpensioen te krijgen, moet u aan de regels voldoen.
 

U moet uw huwelijk bij de gemeente aanmelden. De gemeente geeft het huwelijk of partnerregistratie aan ons door. Uw partner is dan bij ons bekend. Om partnerpensioen te krijgen, moet u aan de regels voldoen

Woont u in het buitenland?
Stuur een kopie van de huwelijks- of partnerschapsakte. Doet u dit niet? Dan krijgt uw partner géén partnerpensioen wanneer u overlijdt.

Als u gaat trouwen stopt uw Anw-hiaatcompensatie. Uw Anw-hiaatcompensatie stopt ook als u gaat samenwonen met een samenlevingscontract. Want dan heeft u een gezamenlijk huishouden. U moet het zelf melden als u gaat samenwonen.

U blijft Anw-hiaatcompensatie krijgen als de persoon met wie u gaat samenwonen jonger is dan 18 jaar. Of een 'eerstegraads familielid' is. Een eerstegraads familielid is een vader, moeder of kind. Dat hoeft u niet te melden. 

Uit elkaar gaan na een huwelijk of geregistreerd partnerschap noemen we scheiden. Bij scheiden heeft uw ex-partner recht op een deel van uw opgebouwde ouderdomspensioen. En het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot 1 januari 2003. U kunt in uw huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden afspraken maken over de verdeling van het pensioen.

Was u al eerder getrouwd? Of had u een geregistreerd partnerschap? En gaat u dat opnieuw doen? Lees hier welke gevolgen dat heeft voor uw pensioen. En het partnerpensioen van uw partner en ex-partner.