Voorwaardelijk pensioen omgezet in onvoorwaardelijk pensioen

Sommige deelnemers hadden bovenop hun ouderdomspensioen recht op extra pensioen, het voorwaardelijk pensioen. Op 1 januari 2021 is deze regeling beëindigd, en in 2020 is dit pensioen voor deelnemers die daar nog recht op hadden omgezet in onvoorwaardelijk pensioen. Deze deelnemers ontvangen dit extra pensioen nu sowieso. In MijnPensioenschoonmaak ziet uw werknemer nu het (hogere) bedrag aan ouderdomspensioen dat hij heeft opgebouwd.

Het voorwaardelijk pensioen was een aanvulling voor deelnemers die in het verleden minder pensioen hadden opgebouwd dan van de Belastingdienst mocht. De criteria waren:

  • De deelnemer was geboren tussen 1948 en 1955.
  • De deelnemer werkte op 31 december 2006 en 1 januari 2007 in de schoonmaakbranche.
  • De deelnemer bleef vanaf 2007 tot het pensioen bij een werkgever in de schoonmaakbranche werken, met een maximale onderbreking van 3 maanden achter elkaar.

Het recht op voorwaardelijk pensioen verviel zodra de werknemer stopte met werken in de schoonmaakbranche. Maar niet als hij vóór zijn 65e stopte met werken in de schoonmaak en direct met pensioen ging. Of vóór 2007 arbeidsongeschikt werd.

Uw werknemer kan zelf zien of hij recht had op voorwaardelijk pensioen. Op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van 2019 en eerder stond dan het bedrag aan voorwaardelijk pensioen vermeld. Dit extra pensioen is nu onvoorwaardelijk geworden, en is daarom toegevoegd aan het opgebouwde ouderdomspensioen. Uw werknemer ziet dit terug op het UPO vanaf 2020 en in MijnPensioenschoonmaak.