Startleeftijd pensioenopbouw straks 18 jaar

Op 1 januari 2024 verandert de leeftijd waarop uw werknemers beginnen met het opbouwen van pensioen. Dit is nu 21 jaar en dit wordt 18 jaar. Dit is onderdeel van het vernieuwde pensioenstelsel.

Veel jongeren lopen op dit moment pensioen mis. Vooral jongeren met een praktisch beroep, die fulltime werken. Zoals jonge schoonmakers en glazenwassers. Straks bouwen al uw werknemers vanaf 18 jaar pensioen op. Wat betekent dit voor u en uw werknemers? U leest het in dit artikel.

Positief voor hun pensioen

Het bedrag dat zij opbouwen in deze periode is relatief klein. Maar het voordeel is dat wij dit geld langer kunnen beleggen. Hierdoor kunnen we in verhouding meer verdienen met dit geld dan met het geld dat ouderen inleggen.

De verlaging van de startleeftijd heeft dus een positief effect op de hele pensioenpot. En met ingang van andere onderdelen van het vernieuwde pensioenstelsel ook op de persoonlijke pensioenpot van deze jongeren.

Uw premie gaat omhoog

Als de regel ingaat, moet u ook voor werknemers tussen de 18 en 21 jaar premie voor het pensioen betalen. Uw totale premie gaat dus omhoog.

Netto inkomen van werknemers 18-21 jaar daalt

Ook goed om te weten: het netto-inkomen van uw werknemers tussen de 18 en 21 jaar daalt. Zij betalen ook premie voor het pensioen. En daarom houden ze dus netto minder over. Tenminste, als het bruto-inkomen gelijk blijft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoord op vragen die werknemers van 18 tot 21 jaar gesteld hebben over deze nieuwe afspraak. Deze antwoorden kunnen u als werkgever helpen bij het beantwoorden van vragen die uw werknemers stellen.

Nee, als je ten minste 18 jaar bent dan ben je verplicht deelnemer van de pensioenregeling van het fonds. Ook als je tijdelijk werkt of als vakantiekracht werkt.

Ja, want een deel van de pensioenpremie mag de werkgever op grond van de cao inhouden op jouw loon. Dat staat in de CAO Schoonmaak. Het werknemersdeel bedraag 10,7% van de pensioengrondslag. Dat is het deel van jouw loon waarover je pensioen opbouwt.

Bij de eerste loonbetaling over januari kan je op jouw loonstrook zien wat die inhouding van 10,7% over de pensioengrondslag betekent voor jouw nettoloon.

Nee, de verlaging van de startleeftijd geldt alleen voor mensen die nu werknemer zijn in de schoonmaak. En geldt vanaf dat moment, zonder terugwerkende kracht. Een ook een schoonmaakwerknemer die al ouder is dan 18 gaat dus niet alsnog pensioenopbouw opbouwen met terugwerkende kracht tot de 18e verjaardag.