Pensioenfonds Schoonmaak stapt naar de rechter

‘UWV moet mensen geven waar ze recht op hebben’
25 januari 2024

U heeft het al eerder kunnen lezen. Pensioenfonds Schoonmaak heeft al enige tijd ruzie met UWV. We willen dat UWV uw werknemers geeft waar zij recht op hebben als uw bedrijf of organisatie met een faillissement te maken krijgt. Zonder dat zij eerst ingewikkelde formulieren moeten invullen. Maar UWV ziet dat anders. Daar zijn we boos over. In een dringende brief vroegen we UWV er nog een keer naar te kijken. Maar dat leverde niets op. Daarom stappen we nu naar de rechter.

Waar gaat het om?

Het komt vaak voor dat een schoonmaakbedrijf niet genoeg geld verdient en moet stoppen. Mensen raken dan hun baan kwijt. Voordat het bedrijf stopt, zijn er vaak al langere tijd geldproblemen. Daarom gebeurt het dat een bedrijf al een tijdje geen pensioenpremie betaalt. Geld dat uw pensioenfonds gebruikt voor het pensioen van de werknemers.

UWV kan dat geld alsnog aan Pensioenfonds Schoonmaak betalen. Zodat werknemers het pensioen krijgen waar zij recht op hebben. UWV wil dat alleen doen als een formulier volledig en correct wordt ingevuld. Een formulier vol met moeilijke woorden. Zeven van de tien schoonmakers vult dat formulier om die reden niet in. Dat kost de schoonmakers veel pensioen.

Wij willen uw werknemers hier graag bij helpen en die formulieren voor hen invullen. Maar volgens UWV moeten zij dat toch zelf doen. Het maakt UWV niet uit dat het uw werknemers pensioen kost. Dat maakt ons boos. 

We laten het er niet bij zitten

Wij hebben UWV eerder gevraagd om er nog eens over na te denken. Maar UWV wil nog steeds niet wat wij willen. Ze stuurden slechts een brief met de boodschap dat wij hier niet over gaan. Dat dit een zaak is tussen uw (voormalig) werknemers en UWV. Daar zijn we het niet mee eens. Wij willen dat schoonmakers het pensioen krijgen waar ze recht op hebben. Ook als ze de moeilijke formulieren van UWV niet terugsturen. Dat is waar Pensioenfonds Schoonmaak voor staat en voor blijft strijden. 

“Ik vind het schandalig dat UWV ons niet toestaat om schoonmakers te helpen om goed voor zichzelf en elkaar te zorgen. Dat iedereen maar voor zichzelf moet zorgen of anders pech heeft, is niet de maatschappij waar we in zouden moeten willen leven. Wij laten het hier dan ook niet bij zitten en zullen ons steentje bijdragen om de wereld net iets beter te maken”, zegt Tarik Uçar van Pensioenfonds Schoonmaak.

We stappen naar de rechter

We geven niet op, is de duidelijke boodschap van Pensioenfonds Schoonmaak. Daarom vragen we nu aan de rechter om naar dit geschil te kijken. Wij vinden dat UWV moet geven waar uw werknemers recht op hebben als u helaas te maken krijgt met een faillissement. Daar blijven we ons voor inzetten.