Nieuwe regels voor pensioen

asd

Nederland krijgt nieuwe regels voor pensioen. Deze staan in de Wet toekomst pensioenen. U leest op deze pagina wat er hetzelfde blijft. En wat er verandert.

Dit blijft hetzelfde:

  1. U blijft pensioen opbouwen via uw werkgever.
  2. Vanaf uw AOW-leeftijd krijgt u AOW van de overheid.
  3. U krijgt pensioen zolang u leeft.
  4. Als u arbeidsongeschikt wordt, blijft u pensioenvermogen opbouwen. Ook blijven uw nabestaanden verzekerd. 
  5. Werkgevers- en werknemersorganisaties blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

Dit verandert
De hoogte van uw pensioen kan veranderen
Nu zijn er afspraken over de hoogte van uw pensioen. Over hoeveel geld u krijgt als u met pensioen bent. Straks zijn er afspraken over de hoogte van de premie die u en uw werkgever betalen.

We beleggen net als nu de premies. Alleen de hoogte van het pensioen is niet zeker. Deze hangt af van het geld dat we verdienen door de premie te beleggen.

U krijgt een solidaire pensioenregeling 
Het vernieuwde pensioenstelsel heeft 2 soorten pensioenregelingen. De solidaire premieregeling en de flexibele premieregeling. Vakbonden en Schoonmakend Nederland kozen voor de solidaire regeling.  

Dit betekent dat deelnemers samen het pensioenvermogen beleggen. En ook samen de risico’s delen. Uw pensioen is hierdoor stabieler dan bij de flexibele premieregeling. 

Uw pensioen is persoonlijker 
U ziet in het vernieuwde pensioenstelsel beter hoe het met uw pensioen gaat. Zo kunt u elk jaar zien hoeveel rendement u heeft behaald met uw pensioenpremie. Het pensioen is dus persoonlijker. En u heeft er beter zicht op. 

U kunt kiezen voor bedrag ineens
U krijgt straks een extra pensioenkeuze: bedrag ineens. Dit houdt in dat u in 1 keer een deel van uw pensioen van ons krijgt. U kunt dan maximaal 10% van uw totale ouderdomspensioen uit laten betalen. Uw maandelijkse pensioen wordt hierdoor wel lager.

U kunt nu nog niet kiezen voor bedrag ineens. Meer informatie over de startdatum van deze regel vindt u op de tijdlijn of onze nieuwspagina.

U bouwt vanaf 18 jaar pensioen op
De leeftijd waarop u begint met het opbouwen van pensioen verandert. Dit is nu 21 jaar en dit wordt straks 18 jaar. Hierdoor kunt u al eerder beginnen met het opbouwen van pensioen. En heeft u dus langer de tijd om uw pensioenpot te vullen.

Volg het nieuws

In onze nieuwsbrief sturen we u meer informatie over het vernieuwde pensioenstelsel. Krijgt u deze nog niet? Meld u dan snel aan.